Connect with us

Eveniment

1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Obiceiuri, tradiții. Originea Zilei Păcălelilor

Publicat

pe

Originea sau istoricul obiceiului de a face păcăleli de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de 1 aprilie.

Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul XVI. Ziua de 1 Aprilie este marcată în întreaga lume prin farse făcute de oameni celor apropiați.

Citeşte şi: Idei de păcăleli de 1 Aprilie • Farse haioase de 1 Aprilie pe care le putem face prietenilor, mamelor, colegilor, rudelor şi profesorilor de Ziua PăcălelilorMesaje de 1 Aprilie

1 Aprilie ziua-pacalelilorZIUA PĂCĂLELILOR. Tradiţii şi obiceiuri de 1 aprilie

Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie „Ziua păpuşilor”, în care se oferă în dar păpuşi.

Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” („Ziua celor naivi”).

În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.

Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie – trad.), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

Importanţa cu care este privită Ziua Păcălelilor în Marea Britanie este dovedită de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populaţia.

În Suedia, păcăleli se fac şi pe data de 1 mai, deşi această dată nu este la fel de populară ca 1 aprilie.

ZIUA PĂCĂLELILOR. Originile

Legat despre apariţia Zilei Păcălelilor, ipoteza acceptată susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franţa, anul 1582. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Înainte de apariţia Zilei Păcălelilor au existat festivalul roman Hilaria, care se ţinea pe 25 martie, sau, în perioada medievală, Festinul Proştilor, marcat pe 28 decembrie.

Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul.

Citește și: Mesaje de 1 aprilie, sms -uri , mesaje amuzante şi haioase de 1 Aprilie, urări de 1 Aprilie, bancuri, farse şi glume de Ziua Păcălelilor

ZIUA PĂCĂLELILOR. În 1957, BBC a difuzat un documentar despre o fermă din Elveţia specializată în cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii… de spaghete. Fiind vorba de o publicaţie renumită pentru seriozitate, ştirea a prins, fiinde preluată de presă.

Tot BBC a anunţat, în 1980, ca legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic. Informaţia a revoltat opinia publică britanică, o mulţime de cetăţeni exprimându-şi protestul în legătură cu această schimbare.

În 1998, un ziar din Alabama a anunţat că parlamentul statului Alabama a hotărât să schimbe valoarea numărului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3.

În 1950, o televiziune olandeză a anunţat că Turnul din Pisa s-a prăbuşit.

„Bill Gates a fost asasinat” era anunţul făcut de anumite pagini de internet din China şi Coreea.

Astronomul britanic Patrick Moore a anunţat la radio pe 1 aprilie 1976 că la ora 09:47 va avea loc un eveniment unic: planeta Pluto va trece în spatele lui Jupiter, provocând temporar o aliniere care ar putea contracara şi diminua gravitaţia Pământului.

În 1983, agenţia Associated Press anunţa de 1 aprilie ca un profesor de istorie de la universitatea din Boston a reuşit să stabilească originea „Zilei bufonului”. El afirmă că bufonul de la curtea împăratului Constantin s-a lăudat că ar putea conduce imperiul la fel de bine ca şi stăpânul său. Acestuia i-a plăcut ideea şi i-a permis măscăriciului să se aşeze la cârma ţării o zi pe an, de 1 aprilie. Difuzată de o agenţie de presă serioasă, ştirea a fost preluată de toată presa americană şi abia mai târziu s-a aflat că profesorul respectiv făcuse o glumă.

În 1995, ziarul Irish Times anunţa că între conducerea Disneyland şi guvernul rus se desfăşoară negocieri privind achiziţionarea trupului lui Lenin în vederea expunerii lui, cu mausoleu cu tot, în parcul de distracţii de la Paris.

Există chiar şi un film cu tema 1 aprilie – April Fools Day. Pelicula a debutat în 1996. Un grup de studenţi petrece weekendul care include Ziua Păcălelilor pe o insulă. Ei cat victime, pe rând, unui ucigaş.

Facebook Comments
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Photo Booth pentru fotografii amuzante

Publicat

pe

Photo Booth contribuie la decorarea oricarui eveniment cu ajutorul unei cabine foto luminoase festive. Cabina foto inchiriata pentru un eveniment deosebit, este un divertisment unic si interesant pentru tine si oaspetii tai. Foto cabina este capabila sa faca orice distractie de neuitat si totul intr-un mod vesel. Oricine va putea sa foloseasca serviciile Photo Booth si sa-si ia fotografiile acasa imediat, pentru a fi pastrate peste ani. De asemenea, cu ajutorul fotografiilor amuzante, poti sa faci o carte de oaspeti sau sa le folosesti intr-un mod interactiv, totul depinzand  de imaginatia si dorintele tale.

Compania Quick poate instala o cabina foto chiar in locul celebrarii, daca vei solicita inchirierea ei. Nu ocupa mult spatiu si se potriveste perfect cu decorul si tema oricarui eveniment. In timpul verii este posibila instalarea unei cabine foto in aer liber. Marele avantaj al unui astfel de dispozitiv, este capacitatea de a face atat fotografii singulare, cat si fotografii de grup. Este important sa retii ca atunci cand faci fotografii in cabina foto, confidentialitatea sesiunii foto este pe deplin respectata. Te poti juca fotografiindu-te, fara ochi indiscreti. Procesul de fotografiere este automatizat, iar interfata cu utilizatorul este clara pentru toata lumea.

Dupa ce vei solicita inchirierea, aceasta va fi instalata in locul specificat si la ora stabilita. Datorita experientei de instalare si dezmembrare, reprezentantii studioului Quick sunt capabili sa realizeze toata munca in 30 de minute, si nu mai mult. Tot ceea ce ai nevoie pentru instalare,  este o priza obisnuita. Photo Booth se potriveste organic in orice interior. O sala de banchete uriasa, un restaurant mic, un magazin, un apartament, toate acestea fiind completate in mod armonios cu tema evenimentului. Cabina foto are un set de perdele in diferite culori. Poti alege o anumita culoare sau un anumit decor. Cabina foto este foarte usor de folosit. Pur si simplu intra  in cabina foto singur sau insotit de prieteni, alege recuzita dorita de tine si fa cele mai amuzante imagini.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Care sunt cele mai întâlnite greșeli la examenul auto?

Publicat

pe

Care sunt cele mai întâlnite greșeli la examenul auto?

In cele mai multe cazuri de la examenele auto, consecintele nu sunt devastatoare, insa este un efort dificil care constituie multi bani. In general exista o multitudine de lucruri care depind de reusita examenului auto, iar unele dintre acestea nu tin de viitori soferi. In unele situatii, poate chiar polițistul care va insoteste pe traseu are o zi proasta si in consecinta rezultatul este ‘respins’.

Cele mai intalnite probleme in cadrul ultimei probe din acest examen este stresul enorm de mare, datorita prezentei cadrului din politie. Aceasta persoana este intr-adevar una importanta care va decide poate chiar viitorul, insa stresul poate sa ingreuneze foarte mult situatia si sa va faca sa picati examenul.

De aceea, important e ca pe tot parcursul examenului auto sa va pastrati calmul si sa va aduceti aminte tot ceea ce ati invatat in cele 10 sedinte de curs cu instructorul.

Cele mai intalnite greseli pe care le fac tinerii soferi sunt in general din cauza neatentiei sau emotiilor, precum in urmatoarele exemple:

– Finalizarea probei teoretice a examenului mult prea repede si greselile neintentionate.

Cei mai multi elevi ai acestei scoli nu acorda atentia necesara acestui examen si astfel risca sa pice la cele mai simple intrebari, deoarece se grabesc si doresc sa scape mai repede de presiune. O solutie a acestei probleme este sa nu va grabiti si sa analizati intotdeauna fieare intrebare, astfel incat sa nu fie nevoie sa parcurgeti inca o data procedura acestui test. Intrebarile sunt 26 la numar iar timpul de rezolvare este suficient cat sa va permita sa le faceti corect

– Pregatirea pentru proba teoretica

De cele mai multe ori nu se pune accent pe aceasta proba iar deseori nici macar instructorii de pe masina nu verifica cunostintele elevilor sai. Aceasta pregatire trebuie organizata sin timp si structurata cu toata materia ei, astfel incat sa nu intampine o problema. Din ce in ce ai multe persoane pica aceasta proba deoarece nu se pregatesc suficient.

O solutie ideala pentru luarea acestui examen cu brio este pagina oficiala a drpciv. Acolo nu numai ca veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie, dar veti si putea sa va inregistrati pe site si sa va personalizati chestionare auto, in functie de dificultate si subcapitolul pe care doriti sa il exersati.

Inscrieti-va acum si asigurati-va reusita la scoala de soferi in cel mai scurt timp!

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Expo Funerare și înmormântare ca un rege!

Publicat

pe

O veche vorbă din popor spunea așa: „Cât despre morți, numai de bine!”. Deși ironică la prima vedere, dacă e să privim la cât de mult au avansat serviciile funerare în ultima vreme, am putea spune că au devenit adevărate evenimente impresionante. Foarte multe firme de pompe funebre se întrec în serviciile oferite și încearcă să ofere ceva nou, ceva care să le atragă atenția clienților și să le ofere încrederea necesară pentru a apela la ei.

Mai nou, se promovează ideea de înmormântare „regală” cum mai e în limbaj comun cunoscută. Dar unde putem vedea cele mai noi apariții și „ultimele fițe” în materie de înmormântări? Ei bine, pentru ca totul să fie mai ușor și la îndemâna noastră, se ocupă Expo Funerare. 

Expo Funerare

Ce este, mai exact Expo Funerare? În limbaj simplu am putea spune că e o expoziție de servicii și obiecte funerare, însă mulți ar spune că e mult mai mult de atât.

Expo Funerare este un loc în care managerii se pot întâlni și pot dezbate poziționările de pe piață, pot chiar solicita opiniile publicului. De asemenea, aici se organizează și seminarii cu teme de actualitate din industrie, diverse work-shopuri și multe activități conexe.

Înmormântare regală sau nu?

Atâta timp cât situația financiară îți permite, nimeni nu îți interzice să alegi cele mai sofisticate sicrie, sau poate chiar să servești și șampanie la evenimentul tău funerar. Însă, ce ar avea religia de spus în toate acestea?

Biserica Ortodoxă e puțin cam sceptică cu privire la această idee, și consideră că firmele de pompe funebre au ajuns puțin cam prea departe.

Dacă e să comparăm serviciile funerare de astăzi și nivelul la care s-a ajuns, cu serviciile funerare de pe vremea bunicilor noștri, atunci diferența ar fi destul de mare. Dacă stăm să ne gândim bine, pe vremuri nici măcar nu existau astfel de servicii, totul era organizat și desfășurat chiar de rudele persoanei decedate. Un sicriu potrivit, un loc de veci și pomana erau singurele cheltuieli pe care le suporta familia. Acum, acestea sunt doar lucruri elementare, pentru că firmele de servicii funerare pun la dispoziție mult mai multe, poate chiar prea multe.

Se renunță la tradiție?

O altă întrebare care apare din ce înc e mai frecvent este: Ce se întâmplă cu obiceiurile și tradiția noastră?

Avem șampanie și gustări sofisticate la înmormântare, dar cum rămâne cu tradițiile și prevederile creștine? Se mai respectă aceste obiceiuri de înmormântare?

Biserica Ortodoxă este destul de strictă în ceea ce privește normele și dogmele ce ar trebui respectate și, după cum am specificat și mai sus, nu se arată deosebit de încântată de această idee. Însă ținem să o contrazicem pentru că majoritatea firmelor de pompe funebre respectă toate cerințele unei înmormântări religioase, ba chiar pun la dispoziție coliva, vinul și seturile de pominete.

Tehnologia se dezvoltă, societatea se dezvoltă și iată că ajungem la un nou nivel, că și evenimentele nefericite precum înmormântările ajung să fie privite și organizate diferit. Cu un asemenea ritm alert de dezvoltare, întrebarea care apare este: Unde vom ajunge peste câțiva ani?

 

 

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Afaceri7 ore inainte

Carmen Dan declarații neașteptate! Ce a spus despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis | ALBA Mea

„La ora actuală guvernul se află într-un blocaj funcţional şi cred că este de notorietate că lucrul acesta nu se...

Afaceri11 ore inainte

De necrezut! Cați bani cere Andreea Balan pentru un spectacol de Revelion | ALBA Mea

Cântareaţa Andreea Bălan, va fi împreună în noaptea dintre ani cu soţul ei George Burcea, care a hotărât să fie...

Afaceri15 ore inainte

Efectele protestelor din Franța. Impactul economic este dezastruos | ALBA Mea

Retailerii francezi au pierdut aproximativ un miliard de euro din 17 noiembrie, când au început protestele „vestelor galbene”, a anunţat...

Afaceri18 ore inainte

Probleme pentru Teodorovici! Liviu Dragnea l-a bagat de urgență în ședință. Ce se discută | ALBA Mea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, va avea o întrevedere, duminică, 9 decembrie, cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi cu Darius...

Exclusiv21 de ore inainte

VLOGGERI DE ROMANIA/Theodora Cotofana, o tanara speranta in acest domeniu (II)

In era video ei au milioane de fani printre adolescentii romani. Distreaza, dar si influenteaza tanara generatie. Nu sunt nici...

Afaceri22 de ore inainte

o concurentă a fost luată cu salvarea | ALBA Mea

Primul concurs în care nu au mai contat deloc echipele s-a desfăşurat sâmbătă, iar miza a fost 10.000 de lei...

AfaceriO zi inainte

Iohannis nu va candida la prezidențiale! Dezvăluirea care aruncă în aer scena politică! Strategia neașteptată a adversarilor! Cine-i va lua locul | ALBA Mea

Toate acestea i-au adus un plus de imagine, iar electoratul rămas pasiv începe să se trezească la viaţă şi să...

AfaceriO zi inainte

ULTIMA ORĂ! Franța a luat-o razna! Protestele au aruncat țara în aer! Reacția năucitoare a lui Donald Trump! Ce a transmis și Erdogan | ALBA Mea

Circa 125.000 de manifestanţi au defilat sâmbătă în Franţa, în cadrul mişcării „vestelor galbene”, a făcut cunoscut ministrul de interne,...

AfaceriO zi inainte

De necrezut! Primesc ajutoare sociale dar au mașini de lux. Cum au procedat autoritățile | ALBA Mea

Problema ajutoarelor sociale este greu de controlat. Pe lângă faptul că îndeamnă la lene, aceste ajutoare sociale sunt de multe...

Afaceri2 zile inainte

Meseria în care câștigi mai bine decât președintele SUA. Ce sume fabuloase se câștigă din videochat | ALBA Mea

O anchetă realizată de Gazeta Sporturilor scoate la iveală sumele fabulos de mari pe care le câştigă modelele de videochat....

Afaceri2 zile inainte

Franța în alertă! Vestele galbene fac prăpăd | ALBA Mea

Peste 90.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru protestul ,,vestelor galbene”.  Potrivit unei surse apropiate dosarului,...

Afaceri2 zile inainte

„Îl bagă și pe ăsta în închisoare” | ALBA Mea

”Eu sunt foarte inteligent într-o singură situaţie, când îmi dau seama că sunt prost. Și când îmi dau seama că...

Exclusiv2 zile inainte

EXPLOZIV/Iar au taiat porcul la K2, pe 3 decembrie!

Sefii structurilor s-au mai schimbat, protocoalele au mai fost desecretizate, ”paradeala destinelor” nu mai este chiar un sport national transmis...

Afaceri2 zile inainte

HOROSCOP 8-9 decembrie. Patru zodii se vor bucura de zile favorabile | ALBA Mea

BERBEC  În acest weekend este momentul unui mic bilanţ personal. Se apropie sfârşitul anului, dar mai este ceva timp, mai...

Afaceri2 zile inainte

Este DEZASTRU total pentru Gabriela Firea! Lovitura neașteptată care a pus-o la pământ. „Firea, obișnuiește-te să pierzi” | ALBA Mea

Tribunalul Bucureşti a decis ”să suspende hotărârile de Consiliu General prin care erau desfiinţate patru administraţii”, a anunţat, vineri seara,...

Afaceri2 zile inainte

Lovitură devastatoare pentru Mark Zuckerberg! Amenda uriașa primită de Facebook | ALBA Mea

Reţeaua de socializare Facebook a primit o amendă de  zece milioane de euro (11,4 milioane de dolari). Anunţul a fost...

Top Știri ALBA