Connect with us

Exclusiv

Situațiile în care polițistul poate refuza sau amâna executarea unui Ordin – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

Recent, premierul Marcel Ciolacu a anunțat cu mare pompă un „Program de Sprijin pentru Marea Industrie din România”, destinat metalurgiei, siderurgiei și industriei chimice. Proiectul prevede o schemă de ajutor de stat în valoare de 1,25 miliarde de lei pentru 15 companii care investesc în producția de materii prime industriale.

Detalii despre program

Ciolacu a declarat că programul se va desfășura în cadrul unei ședințe a Coaliției de guvernare, punând accent pe crearea de locuri de muncă și pe dezvoltarea regiunilor mai sărace. Programul se compune din trei componente esențiale:

  1. Schema de ajutor de stat de 500 milioane euro – pentru investitori care creează cel puțin 250 locuri de muncă.
  2. Program național de sprijin de 1 miliard euro – destinat decarbonizării proceselor de producție și eficienței energetice, vizând 30 de companii.
  3. Ajutor de stat de 1,25 miliarde lei – pentru 15 companii ce investesc în producția de materii prime.

Întrebări fără răspuns

Se ridică întrebări esențiale privind criteriile de selecție a celor 15 companii beneficiare. De ce nu sunt publice numele acestora și ce transparență există în procesul de selecție? Este oare funcția de controllor a statului activată pentru a investiga aceste decizii?

Promisiuni electorale sau oportunități reale?

Surse din cadrul Guvernului sugerează că a treia componentă a programului ar putea fi o promisiune electorală destinată “sprijinirii” anumitor firme afiliate PSD. O analiză a documentelor din ședința Guvernului din 28 august 2024 confirmă că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a fost desemnat să sprijine sectorul siderurgic, dar bugetul estimat de 80 milioane euro s-ar putea dovedi insuficient.

Viitorul Finanțării

În ciuda intențiilor de majorare a bugetului MEAT pentru această schemă de sprijin, recentul raport a arătat o reducere a bugetului institutului cu 120 milioane lei. Această contradicție între promisiuni și realitate lasă loc la unele îndoieli privind realitatea implementării programului de reindustrializare.

Ipocrizia lui Ciolacu (II) – (aici).

Revenim cu noi date si informatii privitoare la nastrusnicul “Program de Sprijin pentru Marea industrie din Romania – metalurgie, siderurgie si industria chimica”, anuntat recent cu mare pompa triumfalista de candidatul la alegerile prezidentiale din acest an, premierul Marcel Ciolacu, prin care se propune o noua schema de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementeaza investitii in productia de materii prime industriale (tevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).

Redam din ce s-a scris pe Facebook-ul lui Ciolacu[1]:

„Astazi in sedinta Coalitiei de guvernare am decis sa facem pasi importanti pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investitii Strategice din industria prelucratoare si a celei care sta la baza Programului de Sprijin pentru Marea industrie din Romania – metalurgie, siderurgie si industria chimica.

Prima componenta a #Planului pentru Investitiile Strategice in industria prelucratoare presupune o schema de ajutor de stat de 500 de milioane de euro si facilitati fiscale pentru investitii de peste 150 de milioane de euro, care creeaza in mod direct minim 250 de locuri de munca si se dezvolta in regiunile cu un PIB/locuitor sub media nationala.

A doua componenta a Planului industrial este Programul National de Sprijin pentru Marea Industrie din Romania – o schema de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de productie si eficienta energetica. Un numar estimat de 30 de companii din metalurgie si industria chimica vor primi un sprijin de pana la 100 de milioane de euro per beneficiar. Sunt companii care vor implementa investitii cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de sera din instalatiile industriale si/sau reduc cu cel putin 20% consumul de energie in instalatiile industriale in raport cu activitatile sprijinite. Finantarea schemei de ajutor de stat se realizeaza majoritar din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente Romaniei, iar investitia trebuie mentinuta 5 ani de la data finalizarii acesteia.

A treia componenta presupune o schema de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementeaza investitii in productia de materii prime industriale (tevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).

Aceste trei programe de sprijin sunt conforme cu masurile propuse in Planul Draghi pentru cresterea competitivitatii industriale a economiei europene. Cele trei scheme de ajutor inseamna cresterea productiei industriale si a PIB prin investitii, reducerea deficitului balantei comerciale, crearea de noi locuri de munca bine platite, precum si decarbonizarea proceselor de productie si cresterea eficientei energetice”.

Ne punem o intrebare simpla cum or fi stabilit Marcel Ciolacu, Radu Oprea si Marcel Bolos cele 15 companii care deja implementeaza investitii in productia de materii prime industriale, dupa declaratiile publice facute, oare ce criterii au fost lute in calcul pentru identificarea acestora?

De ce ore nu sunt publice numele celor 15 companii (respectiv criteriile ce au sata la baza selectiei acestora), ce vor fi beneficiarea a schemei de ajutor de stat in cuantum de 1,25 miliarde lei?

Ne intrebam daca vreo autoritate de control a statului verifica sau investigheaza deja ce sta in spatele actiunilor si afirmatiilor aruncate in mod oficial in spatiul public, respectiv faptul ca fara a exista vreo procedura de licitatie transparenta in derulare la nivelul MEAT[2], sau la alta autoritate guvernamentala in drept, au fost identificate, nu stim de catre cine, 15 societati comerciale eligibile la potentialul ajutor de stat?

Interesant este ca surse din cadrul Guvernului ne-au precizat ca ideea celei de a treia componente a asa zisului “Program …” a fost introdusa ca promisiune electorala, pentru a “sprijini” financiar, in perioada 2025 -2030, unele firme ce se afla in siajul de interese al guvernantilor PSD.

Acest fapt rezulta din analiza documentelor depuse in sedinta Guvernului Romaniei din 28.08.2024[3], unde printre multele acte aprobate, a fost aprobat si un Memorandum[4] emis de catre conducerea MEAT cu tema: “Sprijin pentru industria siderurgică prin acordarea de ajutoare de stat în vederea facilitării tranziţiei la neutralitatea climatică”.

Memorandumul desemneaza Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) sa initieze actul normativ prin care Guvernul va acorda un ajutor de stat in vederea sprijinirii sectorului siderurgic, pentru reducerea emisiilor de CO2.

MEAT va iniția actul normativ prin care se va acorda ajutorul de stat şi va parcurge procedurile prevăzute de OUG nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea şi completarea Legii concurentei nr.21/1996, în vederea obţinerii deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene.

Analizand continutul Memorandumului de referinta rezulta ca actualmente MEAT dispune de un buget de cca 80 milioane euro destinat acestei scheme, dar urmare a derularii unui proces de consultare publica a celor interesati se estimeaza ca bugetul in cauza este insuficient.

Ca atare, ministrul Radu Oprea initiatorul Memoranumului sus aminitit anticipeaza ca pe “baza evaluarii expresiilor de interes primite in cadrul consultarii, bugetul sa fie majorat la cca 280 milioane de euro, aspect care ar urma sa fie luat in considerare la proxima rectificare bugetara.”

Oare ministrul Radu Oprea (aici) are si capacitati paranormale si de clarvazator in a previziona cam ce necesitati bugetare de intrajutorare  vor avea nevoie tetii privati interesati in a fi sprijiniti conform cerintelor “Programului de Sprijin pentru Marea industrie din Romania – metalurgie, siderurgie si industria chimica”.?

Sens in care prin actul mentionat ministrul MEAT, Radu Oprea, a propus fiind aprobata, printre altele, suplimentarea bugetului MEAT aferent schemei de ajutor de stat, la proxima rectificare bugetara, cu suma de cca 200 mil euro (cca 1 mild. Euro), cuantum similar celui anuntat public de catre Marel Ciolcau la componenta a doua a “Programului …”.

Ciudat este ca la recenta rectificare bugetara Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului  – MEAT nu a primit ceva in plus din contra, bugetul acestei institutii a fost rectificat in minus  cu 120,0 milioane lei,  intrucat la “executia cheltuielilor bugetare s-au identificat economii la cheltuielile de personal (-10 milioane lei), la cheltuielile cu bunurile și serviciile (-10 milioane lei), precum si la alte transferuri (-100 milioane lei).

Oare cum va fi realizat si operationalizat in perioada urmatoare marele “Program de reindustrializare” anuntat cu atata pompa in spatiul public de catre Marcel Ciolacu, daca bugetul MEAT nu a fost suplimentat cu sumele comunicate public?

Sa fie doar vorbe aruncate in vant si praf in ochii alegatorilor, vom vedea de unde vor veni resursele financiare ca d ela bugetul rectificat in niciun caz.

 Ne oprim aici dar vom reveni cu noi informatii despre unele companii vizate de bunatatea guvernantilor in ai “sprijini financiar” evident din banii publici nu ai lor.

[1] https://www.facebook.com/CiolacuMarcel/photos/ast%C4%83zi-%C3%AEn-%C8%99edin%C8%9Ba-coali%C8%9Biei-de-guvernare-am-decis-s%C4%83-facem-pa%C8%99i-importan%C8%9Bi-pentr/1060350938794802/?paipv=0&eav=AfZ4vl30Y0nH6KCXkN_MD9CWLyVvGERDL-70NFPbqHW3Dj9D_zelfyNTnK_ZeAvBpqc&_rdr

[2]  Cu criterii clar precizate in principal cu referire la experienta, capacitatea si resursele detinute pentru realizarea unor investitii de amploare, capabilitatea de absorbtie si implementare a ajutoarelor de stat in domeniul de activitate specificat anterior de catre companiile deja vizate, dar nenominalizate

[3] https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-actele-normative-adoptate-in-edinta-guvernului-romaniei-din-28-august-2024

[4] https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2024/08/MEMORANDUM-4.pdf

Concluzie

În concluzie, este de așteptat ca promisiunile guvernului de a sprijini industria națională să fie analizate cu o privire critică. Întrebările privind transparența și utilizarea fondurilor publice rămân de actualitate, iar viitorul acestui program se va dovedi crucial în evaluarea realității sprijinului oferit companiilor din sector. Vom continua să urmărim evoluțiile acestor evenimente și să informăm publicul despre problemele care ar putea afecta utilizarea responsabilă a resurselor financiare. (Cristina T.).

Facebook Comments

Exclusiv

Emil Păscuț și soluții pentru pensiile militare – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

Căciulata, parte a binecunoscutei stațiuni Călimănești-Căciulata, este una dintre cele mai apreciate destinații balneare din România, cunoscută pentru apele sale termale cu proprietăți curative. Situată într-un cadru natural deosebit, în Valea Oltului, Căciulata atrage turiști care doresc să beneficieze de tratamente balneare eficiente, menite să amelioreze diferite afecțiuni și să ofere o stare generală de bine.

Beneficiile tratamentelor balneare din Căciulata

Stațiunea este renumită pentru apele sale minerale și termale, bogate în sulf, calciu, magneziu și alte minerale esențiale, fiind recomandate pentru o gamă variată de afecțiuni. Aceste ape sunt utilizate în tratamente destinate afecțiunilor reumatice, dermatologice, respiratorii și circulatorii.

Printre cele mai frecvente probleme tratate în Căciulata se numără bolile reumatismale, unde băile în ape termale contribuie la reducerea durerilor și inflamațiilor, dar și la creșterea mobilității articulațiilor. Apele minerale din stațiune sunt, de asemenea, eficiente în tratarea afecțiunilor respiratorii, datorită proprietăților lor benefice asupra căilor respiratorii, iar cei care suferă de afecțiuni dermatologice pot beneficia de efectele regeneratoare ale apelor sulfuroase.

Proceduri și tratamente disponibile

În cadrul bazei de tratament din Căciulata, turiștii au acces la o varietate de proceduri, inclusiv băi termale, împachetări cu nămol, hidroterapie, electroterapie și masaj terapeutic. Aceste tratamente sunt aplicate sub supravegherea unor specialiști și sunt adaptate nevoilor fiecărui pacient.

Băile termale sunt recunoscute pentru efectul lor detoxifiant, ajutând la eliminarea toxinelor din corp și la stimularea circulației sanguine. Împachetările cu nămol au efect antiinflamator și calmant, fiind utilizate pentru afecțiuni musculare și articulare. Electroterapia și hidroterapia completează gama de tratamente, stimulând refacerea organismului și contribuind la recuperarea generală a pacienților.

Atmosfera și natura din Căciulata

Căciulata se bucură de un amplasament deosebit, fiind înconjurată de peisaje montane care aduc un plus de liniște și aer curat. Stațiunea este frecventată de persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii datorită aerului pur, bogat în ioni negativi, specific zonei montane. Pe lângă beneficiile medicale, Căciulata este un loc unde turiștii se pot bucura de plimbări relaxante în natură sau pot explora atracțiile din apropiere, cum ar fi Mănăstirea Cozia sau Cheile Lotrișorului.

Diversitatea opțiunilor de tratament

Stațiunea Căciulata oferă o gamă largă de pachete de tratament, care variază în funcție de afecțiunile fiecărui pacient și de durata sejurului. De la tratamente intensive pentru afecțiuni cronice la programe de prevenție sau relaxare, fiecare vizitator poate beneficia de o soluție personalizată.

Astfel, Căciulata rămâne o destinație ideală pentru cei care caută tratamente naturale, dovedite științific, într-un cadru plăcut, cu facilități balneare moderne. Stațiunea este locul perfect pentru recuperare și menținerea stării de sănătate, iar vizitatorii revin adesea pentru a profita de beneficiile continue ale apelor sale curative.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării

Publicat

pe

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, a dezvăluit că pensia unui muncitor necalificat de la metrou a fost recalculată în septembrie 2024, atingând suma de 11.251 lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 4.000 lei.

Această majorare ridică semne de întrebare în contextul pensiilor mult mai mici ale polițiștilor și militarilor.

„Când spun că pensiile ‘contributive’ sunt mai speciale decât cele considerate ‘speciale’, poate că nu mă credeți,” a declarat Pascut. El a subliniat că principiul „contributivității” este o „minciună repetată la nesfârșit” pentru a crea o aparență de adevăr.

Această declarație atrage atenția asupra inegalităților din sistemul de pensii și sugerează necesitatea unei revizuiri a modului în care sunt calculate pensiile în funcție de contribuțiile efectuate. (Cerasela N.).

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017

Publicat

pe

Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, analizează diferența dintre prost și inteligent, subliniind că un „prost” care își cunoaște limitele și rămâne în zona sa de competență nu reprezintă un pericol pentru societate. El susține că deciziile greșite ale unui astfel de individ afectează mai mult propria persoană și, eventual, câțiva ghinioniști din cercul său de interacțiune. Aceștia pot fi considerați utili statului și societății atâta timp cât nu își depășesc condiția.

Problema apare însă atunci când prostul acumulează putere, depășind artificial condiția sa prin relații și influențe, ajungând în funcții de decizie unde poate lua măsuri distructive. „Acest gen de prost reprezintă o amenințare pentru securitatea statului,” avertizează Pascut, adăugând că, atunci când se combină prostia cu „răufăcători” – indivizi inteligenți care acționează în interes personal – pot apărea efecte distructive exponențiale în sistemul de stat.

Referindu-se la contextul în care a fost adoptată OUG 59/2017, Pascut subliniază distrugerea pensiilor militare prin erodarea puterii de cumpărare și a echității între generații. El argumentează că această măsură a fost rezultatul unei combinații fatale de decizii proaste și interese personale atât din partea decidenților politici, cât și din aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Apărării Naționale (MAN).

Pascut reclamă că modificările aduse pensiilor au avut un impact profund asupra celor care își planificaseră viața în funcție de repere clare și predictibile legate de cariera lor în domeniul ordinii și apărării. Aceasta a fost o distrugere a încrederii în sistemul de pensii, care afecta nu doar prezentul, ci și viitorul militarilor pensionari.

În ceea ce o privește pe fostul ministru Lia Olguța Vasilescu, Pascut menționează că aceasta a încercat să se disocieze de responsabilitatea pentru efectele OUG 59/2017, acuzându-i pe miniștrii MApN și MAI că au fost cei care au semnat, dar nu au explicat ulterior deciziile lor. Fostul ministru al Muncii a insistat că inechitățile actuale în pensiile militare au fost create cu sprijinul conducerii MApN, interesate de păstrarea privilegiilor proprii.

Această discuție evidențiază provocările cu care se confruntă sistemul de pensii militare din România și implicațiile pe care deciziile politice le au asupra celor care au servit în forțele armate. Emil Pascut îndeamnă la o reevaluare a măsurilor adoptate și la o responsabilizare a celor implicați în deciziile care afectează viețile a zeci de mii de oameni. (Cerasela N.).

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Exclusiv6 ore inainte

Emil Păscuț și soluții pentru pensiile militare – Ziarul Incisiv de Prahova

Căciulata, parte a binecunoscutei stațiuni Călimănești-Căciulata, este una dintre cele mai apreciate destinații balneare din România, cunoscută pentru apele sale...

Uncategorized16 ore inainte

Mihaela Nistor: Specialistul de top care dezvăluie secretele posturii corecte în România

Descoperă cum îți poți transforma sănătatea prin echilibru și mers! Cine este Mihaela Nistor? Mihaela Nistor este un om pasionat...

ExclusivO zi inainte

Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, a dezvăluit că pensia unui muncitor necalificat de la metrou a fost recalculată...

Exclusiv2 zile inainte

Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017

Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, analizează diferența dintre prost și inteligent, subliniind că un „prost” care își cunoaște limitele...

Uncategorized3 zile inainte

Acer acordă atenție necesităților profesorilor pentru a oferi tehnologii inovatoare, cu adevărat concepute pentru aceștia

Cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorilor, Acer for Education a celebrat rolul esențial pe care îl joacă profesorii în modelarea...

Uncategorized3 zile inainte

Premiile Comerțului Online Românesc acordate în cadrul ediției de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce

eMAG, FAN Courier, Sezamo, Dr. Max, Decathlon, Cărturești, Deichmann, Aosom, MatHaus și Cupio – printre companiile premiate la această ediție. Câștigătorii celei...

Exclusiv3 zile inainte

Stațiunea Căciulata – Locul ideal pentru tratament și recuperare – Ziarul Incisiv de Prahova

Scandalurile imobiliare din România: incercări de fraudă și complicități în cazul White Tower și Nordis Recorder.ro a publicat o investigație...

Uncategorized4 zile inainte

HONOR introduce funcția Google Circle to Search pentru Magic V3 și seria HONOR 200

Tehnologia AI devine acum mai accesibilă pe smartphone-uri pentru toată lumea grație colaborării dintre HONOR și Google [București, 10 Octombrie...

Cum să porți culori pastelate într-un mod sofisticat Cum să porți culori pastelate într-un mod sofisticat
Cultură4 zile inainte

Cum să porți culori pastelate într-un mod sofisticat?

Culorile pastelate au fost întotdeauna asociate cu delicatețea și rafinamentul, evocând o atmosferă de calm și eleganță. Totuși, a le...

Uncategorized4 zile inainte

Visual Fan își consolidează strategia „Green by Allview” prin prezența intensă la evenimentele de profil din prima jumătate a lunii octombrie, SAB și Energy Expo

Brașov, 10 Octombrie 2024. Visual Fan, compania românească cu expertiză în inovația tehnologică, va participa în perioada 10-13 octombrie la Energy...

Exclusiv4 zile inainte

o călătorie controversată de la scrutinul public la beneficii mănoase în Ploiești – Ziarul Incisiv de Prahova

Curg tone de cerneală dezvăluind mizeriile ascunse într-o afacere care dacă s-ar fi întâmplat într-un stat civilizat am fi avut...

Social5 zile inainte

Piele catifelata si fara fire de par Alege Roial Ceara Epilat cu Azulena!

Epilatul poate fi uneori o provocare, mai ales daca te confrunti cu iritatii, durere sau dificultatea de a elimina firele...

Uncategorized5 zile inainte

Ce așteaptă românii de la bănci: rate corecte, empatie și transparență

9 octombrie, București. În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie...

Exclusiv5 zile inainte

impactul distructiv al Rafinăriei Astra asupra comunității din Mimiu – Ziarul Incisiv de Prahova

Confirmarea corupției la vârful PolițieiConfirmarea corupției instituționalizate în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și al Serviciului Județean Anticorupție Prahova,...

Uncategorized6 zile inainte

Canon lansează imageFORCE C7165, o nouă imprimantă multifuncţională care aduce inovaţii importante pentru companii

București, 8 octombrie 2024 – Continuând tradiţia de lider în inovaţii în domeniul imprimării, Canon lansează astăzi imageFORCE C7165, o imprimantă multifuncţională...

Uncategorized6 zile inainte

Big Data Week, în plină revoluție AI

*Festivalul internațional al datelor are loc la București pe 15-16 octombrie* București, 8 octombrie – Big Data Week, principalul eveniment care...

Top Știri ALBA