Orice polițist cunoaște faptul că în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului îi sunt restrânse anumite drepturi și libertăți, comparativ cu alți cetățeni, aspect care din câte se pare nu îi este aplicabil și adjunctului IPJ Caraș-Severin, care ori de câte ori are ocazia le atrage atenția subordonaților în mod subtil, spunându-le în ședințe sau la diverse întâlniri cu caracter operativ că nu au altceva de făcut decât să acționeze cu radarul tocmai în ziua în care fiul unui om politic din județ circula cu autoturismul cu o viteză de peste 100 km/h în localitate, sugerându-le să fie mai atenți pe viitor întrucât politicienii sunt aleși de popor și că din aceste considerente cei ce vor pleca primii din funcție vor fi ei, nu politicienii, atenționându-i inclusiv să nu mai sancționeze agenții economici, dezvaluie sindicatul Europol.
Secţiunea a 3-a Restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți
Articolul 45(1)Polițistului îi este interzis:
a)să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice ori să desfășoare propaganda în favoarea acestora;
b)să exprime opinii sau preferințe politice la locul de muncă sau în public;
O astfel de atitudine existentă la nivelul IPJ Caraș-Severin nu ne mai poate surprinde, în contextul în care adjunctul inspectorului șef participă la nenumărate evenimente alături de oameni politici din zonă ori când dispune verificări asupra activității polițiștilor în momentul în care aceștia întocmesc dosare penale unor persoane influente pentru nerespectarea normelor rutiere în vigoare, cu scopul cel mai probabil de a-i determina să nu mai aplice legea față de aceste categorii de persoane.
O astfel de practică rezultă inclusiv din adresa de mai jos din care puteți observa că polițiștii sunt cercetați pentru că au întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice și inclusiv fără permis de conducere, soției unui șef de Ocol silvic, apropiat al șefilor din poliție, prin prisma disponibilității pe care o are pentru găzduirea petrecerilor organizate de aceștia, departe de ochii lumii.
Mai mult decât atât, în condițiile în care a constatat că polițiștii nu se lasă intimidați de recomandările sale ”apolitice”, aplicând în continuare legea față de transportatorii care încalcă prevederile normelor legale în vigoare distrugând infrastructura rutieră din județ, cât și față de cei care defrișează materialul lemnos din păduri, în mod fraudulos, în contextul în care distrugerea fondului forestier constituie amenințare la adresa securității naționale a României, comisarul șef de poliție Coman Aurel recurge la amenințarea polițiștilor incomozi (chiar dacă activitatea acestora este una foarte bună-peste 100 de infracțiuni la regimul rutier constatate în flagrant), precizându-le inclusiv că îi va muta în altă localitate în care să-și desfășoare activitatea, scopul fiind, în condițiile date, acela de a nu mai deranja cercurile relaționale ale șefilor din poliție cu patronii firmelor „preferențiale„ sau cu oamenii politici din județ.
Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României
Articolul 3
Constituie amenințări la adresa securității naționale a României următoarele:
m)orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional.
Pentru a-și duce amenințările la bun sfârșit, întrucât comisarul șef de poliție Coman Aurel coordonează activitatea de ordine publică și rutieră, la nivelul IPJ Caraș-Severin este emisă Dispoziția cu nr. 518 din 07.09.2022 în baza căreia, sub pretextul creșterii numărului de accidente rutiere, Biroul Drumuri Naționale și Europene ce avea sediul în incita Poliției Orașului Băile Herculane este mutat în sediul Poliției Muncipiului Caransebeș ce este situat la o distanță de 75 de km de localitatea Băile Herculane, astfel încât polițiștii să fie nevoiți să piardă aproximativ o oră pentru a se echipa și pentru a li se efectua instructajul premergător intrării în serviciu, fiind astfel ”poziționați” la o distanță considerabilă față de patronii firmelor ”preferențiale” care distrug drumurile publice prin intermediul mașinilor de mare tonaj.
În ceea ce privește mutarea Biroului Drumuri Naționale și Europene sub aparenta necesitate a diminuării numărului de accidente rutiere grave, putem aduce la cunoștința opiniei publice faptul că această creștere este cauzată de modul defectuos în care polițiștii biroului au fost planificați să-și desfășoare activitatea, fiind ”plantați” să execute măsuri specifice cu preponderență în localități în care nu au fost înregistrate evenimente rutiere grave cu scopul de a-i ține departe de conducătorii auto cu influență în județ și de patronii firmelor ”preferențiale” astfel încât să nu-i mai sancționeze pentru încălcarea legislației în vigoare, mai dezvaluie sursa citata.
Nu este pentru prima dată când la nivelul IPJ Caraș-Severin întâlnim astfel de ”elemente” cu funcție de conducere, iar acum putem înțelege de ce șeful Serviciului Acțiuni Speciale nu a fost cercetat disciplinar pentru hărțuirea subordonaților săi, în perioada anului trecut în care îi amenința că ”le va lua gradele profesionale” și că ”îi va zbura” din grupa din care făceau parte.
Așadar, putem concluziona destul de ușor de ce șefii nu sunt cercetați și sancționați disciplinar, întrucât acesta este limbajul și modul de lucru existent la nivelul inspectoratului, nefiind anormal ca aceștia să-și intimideze ori să-și amenințe și să-și jignească subordonații, patentând în această manieră elemente comportamentale de ”management” specifice grupărilor infracționale.
Suntem curioși dacă de această dată specialiștii din cadrul IGPR vor dispune vreo măsură față de modul în care este realizat managementul la nivelul IPJ Caraș-Severin sau pur și simplu va gira astfel de comportamente, constatând după cum ne-am obișnuit că „nu se impune luarea vreunei măsuri disciplinare„ față de ”stăpânii de sclavi” din conducerea Inspectoratului a căror atenție și resurse instituționale sunt concentrate cu efervescență în aceste zile tot asupra polițiștilor care și-au făcut datoria, cu scopul de a-i sancționa disciplinar pentru că au deranjat cercurile relaționale ale șefilor. (Cristina T.).
Directorul general al ANP se laudă cu o bijuterie informatică, care a costat 1.200.000 euro, dar care in prezent doar scârție și scoate fum – Ziarul Incisiv de Prahova
Primesc în ultimele zile un semnal din țară că avem colegi nemulțumiți și dezamăgiți, rulând aceeași bandă veche de magnetofon că ”nimeni nu face nimic pentru noi!”, dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul.
O deznădejde demotivantă sedimentată din așteptările puse mereu în alții și dacă se poate, el să primească (eventual gratuit) o pungă de semințe ca să aibă ce sparge în fața televizorului, când îi urmărește cum aceștia, alții, luptă și pentru drepturile lui!
Acum, pe principiul parafrazat al Academiei Cațavencu după care ”membrii sindicatului nostru sunt mai deștepți decât ai lor”, țin să spun că tocmai un asemenea scenariu ne-a adus aici. Ne-a adus aici, faptul că mai mereu, majoritatea polițiștilor a așteptat să lupte alții pentru drepturi, alții să iasă în stradă. Pe când mobilizam lumea la proteste, nu de puține ori întâlneam inși cu atitudine superioară, afundați – tocmai atunci – în treburi mult mai importante! Pentru că suntem urmăriți de militari – primesc multe semnale de apreciere legate de ceea ce scriem – unde sunt mulțimile de pensionari militari, atunci când polițiștii ies în stradă, se mai intreaba acesta?
Acum, pe un nou val al nemulțumirilor aflu că SNPPC o pune, din nou, de un protest(uț) pe data de 14 decembrie și hai, gloata entuziaștilor face coadă din nou la… semințe! Păi nu ați văzut cum un ditamai mastodontul sindical cu jjjjde mii de membri (le-am mai tăiat noi din zerouri după ce am smuls prin judecăți numărul exact al membrilor) abia dacă reușește să adune o mână de oameni în piață?! Acest mastodont, parcă din specia Iliescu, primea bunăoară gura de oxigen de la colegii de la penitenciare, acum anunță că va defila cu SCMD, mai dezvaluie sursa citata.
De multe ori mă întrebam, cum naiba reușesc unii să adune zilnic, vreo câteva zeci de protestatari în fața MAI… oamenii aștia nu au program? Unde găsești 100 indivizi dispuși să-și sacrifice 2-3 săptămâni din concediu/libere pentru a sufla în vuvuzele pe sub geamurile bine zăvorâte ale MAI? Sau într-o altă variantă vorbim despre un efort logistic extraordinar, rulând 30-40 indivizi (în fiecare zi alții), cu o veritabilă acțiune de programare a efectivelor… Credeți cumva că frustrarea nu macină aceste mici grupulețe de ”eroi”, mai ales că cel mai dificil este să-i mobilizezi pe polițiștii bucureșteni?!
Ca să reușești, singura soluție e să cumperi mercenari. Fripturiști de ocazie găsești cât lumea prin București. Dacă o vreme doar bănuiam că asta se practică, un interviu luat unui protestatar SNPPC la unul dintre ultimele proteste mi-a confirmat că exact asta se întâmplă! Reportera era destul de tinerică și lipsită de experiență, astfel încât ”onoarea protestatară” scăpase basma curata, altminteri praf ne facea! După ce l-a întrebat pe liderul Zelca, reporterița a decis să plimbe microfonul și pe la alți protestatari ”de rând”, ca să afle ce-i doare. A zis primul cîte ceva, dar când a ajuns la al doilea – un tip, în etate – acesta a zis că nu e bine ce se întâmplă cu polițiștii… La insistența reporteriței, tipul ”s-a spart”: păi, eu nu sunt polițist și nici nu am lucrat în poliție! Dar purta vesta cu însemnele SNPPC!
Guvernanții au apreciat că pentru polițiști și ceilalți din categoria ”prostime” să majoreze salariile cu 5% de la 1 ianuarie 2024 – că deja era prea de tot și vin alegerile! – iar profilor, care erau să blocheze încheierea anului școlar, li se majorează cu 20%! De ce? Pentru că au ieșit în stradă, au fost hotărâți, au răbdat foame… atunci când faci grevă, nu primești salariu.
În altă ordine de idei, este deranjant jocul la cacialma pe care îl practică mai mulți reprezentanți sindicali, dintre care SNPPC pare a fi campion în materie. Ei sunt perfect conștienți că nu au de unde scoate oameni iar noi suntem naivi să credem că vreunul dintre organizatorii de proteste a pus vreodată pe primul loc EFICIENȚA acțiunii. Dimpotrivă, aceștia sunt preocupați să muște startul, după care să-și arunce eșecul în curtea celorlalți competitori sindicali care – vezi Doamne! – ar fi foarte comozi și nu ies în stradă! Refuz să accept această mizerabilă variantă de activitate sindicală, să te lauzi că te bați în proteste pentru a câștiga adeziunile naivilor sau ale comozilor. Pentru că iarăși mulți se complac în acest veritabil lanț al complicităților: o parte crede că din 20 lei/membru îl cumpără pe ministrul de interne cu tot cu Despescu la pachet (doar că sindicatele s-au vândut), iar cealaltă mimează proteste periodice pentru a-și justifica încasările.
Înainte de a intra în luptă, un comandant deștept face revista frontului, estimează pe ce efective se bazează și abia după aceea decide dacă aruncă ori nu mănușa. Nu faci, ca prostul, declarație de război, dacă tu – de unul singur – nu poți aduna o prezență onorabilă. Aliații trebuie să știe din timp, să fie solicitați, eventual consiliați iar trupele lor să-ți fie ca un adaos la grosul armatei tale. La ultimul mare protest, cel cu ”unitatea”, mega sindicatul nu număra mai mulți polițiști activi decât SPR Diamantul, al treilea sindicat ca număr de membri! A avut județe cu ZERO prezență iar în altele le plătisem noi autocarul, că oricum erau o mână de oameni!
SNPPC prestează ca o ceată de lăieși care bat ciuberele prin mahala și cheamă a revoltă dar se împrăștie ca un cârd de ciori la prima confruntare. După care își pun poalele în cap și urlă că alții i-au împiedicat să izbândească! Așadar, fără să fim întrebați și noi, ceilalți, de fiecare dată ne trezim cu marcaje în calendar, bat ciuberele pe toate paginile de socializare, aruncă săgeți și prin părți, în timp ce cu greu reușesc să adune câțiva suflători de vuvuzele, apoi urlă a ”lipsă de unitate!”
Pe cuvânt, e jenant, domnilor, mai declara Vitalie Josanu. (Cerasela N.).
PENNY România continuă în ritm alert planul de expansiune și deschide cel de al 361-lea magazin din România în Dobroești, județul Ilfov. Începând cu 8 decembrie, clienții din zonă sunt așteptați să experimenteze ambientul modern, prietenos și accesibil, reprezentând evoluția strategică a brandului în România.
Designul magazinelor PENNY oferă o experiență plăcută clienților, evidențiind, totodată, angajamentul companiei în extinderea portofoliului de produse 3RO – produse cu ingredientul principal provenit din România, procesate și ambalate în țară. Experiența la cumpărături este îmbunătățită datorită unei zone extinse dedicate produselor proaspete sau mărcilor proprii realizate conform preferințelor clienților români, spațiul oferind totodată o semnalizare mai vizibilă a promoțiilor și categoriilor principale de alimente.
Noul magazin PENNY își întâmpină clienții cu soluții practice, adaptate stilului de viață agitat, inclusiv produse gata de consum, semipreparate, precum și opțiuni refrigerate sau congelate.
Situat pe strada Trifoiului nr. 64, Sat Dobroeşti, Comuna Dobroeşti, Județ Ilfov, magazinul va funcționa de luni până sâmbătă în intervalul 7:00 – 22:00, iar duminica între 8:00 – 21:00. Oferă 83 de locuri de parcare, din care trei pentru persoane cu dizabilități și cinci rezervate pentru mame și copii. Magazinul dispune și de o măcelărie, iar suprafața interioară de vânzare este de 926.92mp.
PENNY Punct reprezintă evoluția strategică a Penny Market în România și este structurată în șapte piloni de dezvoltare: experiență îmbunătățită în magazine, expansiune, produse românești, oameni, digitalizare, sustenabilitate și comunicare integrată.
Despre PENNY
PENNY este conceptul de succes al grupului german REWE și unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 361 magazine la nivel național și o echipă dedicată formată din peste 6.500 de angajați.
PENNY se află printre organizațiile de top care au primit titulatura de Angajator de Top (Top Employer) 2023 în România. Certificarea de Angajator de Top reflectă grija și angajamentul pentru echipă și performanțele în practicile de resurse umane.
Pentru mai multe detalii despre companie, accesati website-ul oficial https://www.penny.ro/
Contact presă
Irina Butnaru, Corporate Communications Manager, PENNY | REWE România, presa@penny.ro
Acer și-a anunțat angajamentul față de neutralitatea emisiilor de carbon pentru linia de laptopuri Aspire Vero, începând cu noul Aspire Vero 16 (AV16-51P). În conformitate cu standardele internaționale pentru calcularea amprentei de carbon și a neutralității climatice, în fiecare etapă a ciclului de viață al dispozitivului se iau măsuri pentru a minimiza amprenta de carbon , iar apoi, vor fi aplicate credite de carbon de înaltă calitate pentru a atinge neutralitatea climatică.
„Pentru a contribui la abordarea provocărilor din ce în ce mai mari reprezentate de schimbările climatice, pe partea de produse, Acer propune o „tehnologie conștientă” proiectată și realizată cu gândul la viitor”, a declarat Jerry Kao, COO, Acer Inc. „Pe partea corporativă, Acer s-a alăturat inițiativei RE100 și s-a angajat să obțină 100% energie electrică regenerabilă până în 2035. Ne-am angajat, de asemenea, să obținem emisii nete zero până în 2050.”
Încă de la debutul seriei, laptopurile Aspire Vero au fost proiectate în mod ecologic, cu scopul de a minimiza amprenta de carbon pe tot parcursul ciclului de viață. De la fabricare, la ambalare și până la reciclarea la sfârșitul ciclului de viață, fiecare proces a fost examinat și perfecționat continuu pentru a contribui la reducerea emisiilor. Cea mai recentă iterație a produsului, Aspire Vero 16 (AV16-51P), se bucură de îmbunătățiri pentru:
Culoare, material și finisaj: Șasiul este fabricat dintr-un amestec de peste 60% plastic reciclat (față de 30% la prima generație), iar suprafața sa nu conține compuși organici volatili, vopsea sau aditivi. Touchpad-ul folosește plastic provenit din oceanepe suprafață.
Componente: Dispune de cele mai recente procesoare Intel®Core™ Ultra, care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât generațiile anterioare.
Ambalare: Se iau măsuri pentru areduce amprenta de carbon prin reciclarea deșeurilor generate în timpul producției și prin utilizarea de ambalaje 100% reciclabile. Proiectarea atentă permite ca cutia din hârtie 100% reciclată, certificată FSC, să fie ușor de refolosit.
Transportul maritim: Acer a încheiat un parteneriat cu furnizorii de servicii logistice pentru a reduce emisiile de gaze de eșapament ale containerelor maritime standard datorită biocombustibilului pe diferite rute.
Utilizare: Software-ul de gestionare a bateriei AcerSense™se concentrează pe eficiența energetică cu patru moduri de performanță: Eco+, Eco, Balanced și Performance.
Reciclare și reparații: Pentru odezasamblare rapidă și ușoară în vederea reparării, modernizării sau reciclării, se utilizează șuruburi standard.
După punerea în aplicare a acestor eforturi de reducere a emisiilor, Acer va folosi creditele de carbon de înaltă calitate pentru a atinge neutralitatea climatică.
Mai multe detalii despre Acer Aspire Vero 16 vor fi împărtășite în ianuarie, la Las Vegas. Specificațiile exacte, prețurile și disponibilitatea pot varia în funcție de regiune. Pentru a afla mai multe despre disponibilitatea, specificațiile și prețurile produselor pe anumite piețe, vă rugăm să contactați cel mai apropiat birou Acer prin intermediul www.acer.com.
Despre Acer
Fondată în 1976, Acer este una dintre cele mai importante companii TIC din lume, fiind prezentă în peste 160 de țări. Pe măsură ce evoluează odată cu industria și cu schimbarea stilului de viață, Acer se concentrează pe crearea unei lumi în care hardware-ul, software-ul și serviciile vor fuziona între ele, creând ecosisteme și deschizând noi posibilități atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi. Cei 7.700 de angajați ai Acer sunt dedicați cercetării, proiectării, marketingului, vânzării și asistenței pentru produse și soluții care sparg barierele dintre oameni și tehnologie. Vă rugăm să vizitați www.acer.com pentru mai multe informații.