Pentru curiosi, in foto aveti o fisa de post pentru sef IPJ! Observati ca sunt bune orice fel de studii superioare. Merge inginer de orice fel, teatru, pictor, popa, orice! Posibil ca toate facultatile astea sa aiba un modul, in anii de studii, pregatitor pentru functia de sef peste politisti.
Trebuie sa observati ca sarcina de planificare a resurselor pentru asigurarea serviciului permanent de politie cade pe umerii inspectorului sef.
El este cel care este platit sa se gandeasca la permanenta si cum trebuie asigurata. Nu talpasul. De aia seful IPJ ia salariu mai mare decat agentul de la post. In oglinda, tot seful IPJ trebuie tras la raspundere daca este incapabil sa organizeze permanenta serviciului de politie, in baza si in limitele legii, precizeaza cei de la sindicatul Diamantul. (Cerasela N.).
Nu serviciu, nu birou! Pentru 9 insi, cu seful lor, 10. Bineinteles, toti sunt politisti. Ofiteri. Care au dat ultima sanctiune contraventiala in 2017, adica in urma cu cinci ani.
Cel mai tare loc de „menta” din MAI! Au primit si excelenta, prin rotatie, cate doi, ne informeaza MAI.
Este vreunul din voi care a vazut vreodata un „inspector de munca” din Aparatul Central al MAI, in control la unitatea voastra, se intreaba cei de la sindicatul Diamantul. (Cerasela N.).
Ora estimata: 08:30 Complet: PEN 1 – AM Tip solutie: respinge cererea Solutia pe scurt: În temeiul art. 345 alin. 1 şi 2, C.p.p., respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpatul ROŞU SEBASTIAN ALEXANDRU, cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. În temeiul art. 346 alin. 2, C.proc.pen., constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 145/P/2020 din 26.02.2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina privind pe inculpaţii ROŞU SEBASTIAN ALEXANDRU, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 C.p. şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 C. pen, cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p. şi BRĂESCU TIBERIU, pentru săvârşirea infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 C.p. şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, prev. de art. 372 alin. 1 lit. a C.p., cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii ROŞU SEBASTIAN ALEXANDRU şi BRĂESCU TIBERIU. Cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 08.06.2021. Document: Încheiere finală camera preliminară 08.06.2021Incredibil, dar…adevarat!In adresa transmisa unui magistrat, Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti ii ia apararea inculpatului motivand ca acesta este „sifonul” acestei institutii si ca ar fi avut contributii „fantastice” in o asa zisa rezolvare a unui alt caz celebru cu presupusi vinovati de pe raza judetului Buzau, conform investigatiilor noastre.In fapt, institutia sus mentionata l-a trimis pe inculpatul Braescu Tiberiu, „cablat” la presupusii vinovati din dosarul 6559/P/2021, incercand sa obtina probe, prin provocare si denaturarea adevarului.
Va aratam cum arata inculpatul Braescu Tiberiu intainte de a ii provoca pe cei din Buzau, si dupa aceasta provocare pentru obtinerea unor presupuse probe:
Inainte de „cablare”
Dupa „sprijinul” nereusit acordat parchetului
Cert este ca noi NU am vazut in viata noastra ca un parchet sa ia apararea unui inculpat precizand ca este sursa acesteia/”sifon”. Pentru noi este chiar o premiera!
Nu este de neglijat nici anturajul acestui individ care se pare ca beneficiaza de protectia unor magistrati in schimbul unor probe obtinute prin metoda „Portocala”.
Publicam doar o poza care valoreaza cat o mie de cuvinte, si cine intelege va… „pricepe”. Vom reveni. (Cristina T.).
Fiecare polițist trebuie să se uite pe fluturașul de salariu la valoarea salariului brut și să împartă la trei pentru a vedea suma maximă (33%) care nu va fi supusă impozitării și contribuțiilor sociale
Modificările aduse Codului Fiscal începând cu data de 01.01.2023 au adus schimbări în ceea ce privește modalitatea de decontare a serviciilor turistice și a transportului în perioada concediului de odihnă, astfel că personalul MAI trebuie să acorde o atenție sporită atunci când vor depune actele necesare în vederea punerii în plată a acestor drepturi, precizeaza cei de la sindicatul Europol.
Decontarea serviciilor turistice:
a) în perioada concediului de odihnă – fără plata impozitului sau a contribuțiilor;
ex. pentru factura de 1450 lei se decontează integral.
b) în afara concediului de odihnă – se vor plăti impozit și contribuții sociale însumând 41,5 %;
ex. pentru factura de 1450 lei se decontează doar 848 lei ( până în anul 2022, pentru decontarea în afara concediului, se percepea doar impozit de 10%).
2. Decontarea transportului în concediu de odihnă – va fi de 637 lei, iar împreună cu decontarea serviciilor turistice de 1450lei va face parte din plafonul de 33% din salariu lunar, prevăzut de Codul Fiscal, care dacă va fi depășit în luna decontării, va fi supus impozitării și contribuțiilor sociale.
Dacă în luna martie sau aprilie atunci când vei avea planificat concediu de odihnă, soliciți atât valoarea maximă a serviciilor turistice (1450 lei), cât și decontarea transportului în concediu (637 lei), un total de 2087 lei, iar valoarea salariului brut realizat ( care se regăsește pe fluturașul de salariu) e de 4927 lei , atunci pentru ce depășește 33% din această valoare, se vor percepe impozit+contribuții.
Exemplu orientativ:
1450 lei+ 637 lei = 2087 valoarea maximă ce poate fi decontată într-o lună pentru serv. turistice+ transport concediu;
33% din salariu brut realizat 4927 lei = 1642 valoarea pentru care nu se percep contribuții sau impozit
2087 -1642 lei= 445 lei valoarea care va fi supusă plătii impozitului și contribuțiilor;
58,5% din 445 = 260 lei valoarea netă primită din suma supusă impozitului si contribuțiilor
1642+ 260= 1902 lei suma decontată în cazul în care se solicită în aceeași luna atât valoarea maximă a serv. turistice, cât și decontarea transportului în concediu.
2087 – 1902= 185 suma pe care ar pierde-o un polițist cu un salariu brut de 4800 lei în cazul în care solicită în aceeași lună ambele deconturi.
Aceasta este valoarea brută a salariului unui agent de poliție cu 4 ani vechime, iar 33% din aceasta sumă care nu va fi supusă impozitului și contribuțiilor e de 1642 lei.
În cazul de față recomandăm politistilor ca:
decontarea serviciilor turistice să nu se efectueze în aceeași lună cu decontarea transportului în concediu;
decontarea serviciilor turistice să se efectueze în 2 tranșe, astfel încât, în cazul suprapunerii celor două decontări, să nu se depășească plafonul de 33% din salariu brut;
Odată cu creșterea cu 10% a salariului de funcție și actualizarea salariului de grad din luna februarie, unde valoarea brută va crește cu sume cuprinse între 700 și 1000 lei, salariul brut al unui agent de debutant va fi de aproximativ 5000 lei.
De asemenea e de menționat faptul că valoarea maximă de referință a plafonului de 33% este salariul mediu brut stabilit pentru anul 2023 care e de 6095 lei.
Dacă în luna martie sau aprilie atunci când vei avea planificat concediu de odihnă, soliciți atât valoarea maximă a serviciilor turistice (1450 lei), cât și decontarea transportului în concediu (637 lei), un total de 2087 lei, iar valoarea salariului brut realizat ( care se regăsește pe fluturașul de salariu) e de 6095 lei , atunci pentru ce depășește 33% din această valoare, se vor percepe impozit+contribuții.
Exemplu orientativ:
1450 lei+ 637 lei = 2087 valoarea maximă ce poate fi decontată într-o lună pentru serv. turistice+ transport concediu;
33% din salariu brut realizat 6095 lei = 2031 valoarea pentru care nu se percep contribuții sau impozit
2087 -2031 lei= 56 lei valoarea care va fi supusă plătii impozitului și contribuțiilor;
58,5% din 56 = 33 lei valoarea netă primită din suma supusă impozitului si contribuțiilor
2031+ 33= 2064 lei valoarea decontată în cazul în care se solicită în aceeași luna atât valoarea maximă a serv. turistice, cât și decontarea transportului în concediu.
2087 – 2064= 23 suma pe care ar pierde-o un polițist cu un salariu brut de 6095 lei sau mai mare de atât, în cazul în care solicită în aceeași lună ambele decontări.
Având în vedere aceste modificări aduse Codului Fiscal, fiecare polițist trebuie să se uite pe fluturașul de salariu la valoarea salariului brut și să împartă la trei pentru a vedea suma maximă (33%) care nu va fi supusă impozitării și contribuțiilor sociale în cazul în care solicită decontarea în aceeași lună a serviciilor turistice și a transportului în perioada concediului, mai dezvaluie sursa citata. (Cerasela N.).